Bel ons tussen 9.00 en 13.00 op 070-205 47 50

Woej organiseert muzikale theatervoorstelling over jonge mantelzorgers

“What if… Een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het is om jonge mantelzorger te zijn”

Op woensdagmiddag 9 oktober organiseert stichting Woej een de dynamische voorstelling ‘What if…’ in het Veur theater te Leidschendam voor genodigden. De voorstelling ‘What if…’, gespeeld door theatergroep Bint, laat zien hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt.  De voorstelling maakt jongeren, ouders, docenten en professionals bewust van dilemma’s en zorgen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van (jonge) mantelzorgers.

Over de voorstelling
Wat als jij je moeder eten geeft, in plaats van andersom? Wat als jij na school niet af kunt spreken met leeftijdsgenoten omdat je voor je zieke broertje moet zorgen? Wat dan? ‘What if…’ maakt voelbaar wat de impact van het zijn van een jonge mantelzorger kan zijn. De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en speelt regelmatig op zowel middelbare scholen als in theaters. Na afloop van de voorstelling wisselt het publiek met elkaar in kleine groepjes hun eigen ervaringen uit. “De voorstelling was raak, een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het kan zijn om jonge mantelzorger te zijn. De jonge mantelzorgers zeiden: alles is herkenbaar, ik zou willen dat mijn docenten dit zagen….” aldus een bezoeker van de voorstelling.

Over jonge mantelzorgers
Eén op de vier jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger.  Mezzo hanteert een brede definitie voor jonge mantelzorgers: thuiswonende kinderen die samen wonen met een ziek gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander gezinslid, zoals opa of oma. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek, of van een verstandelijke beperking. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 24 jaar. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg zijn in vergelijking tot hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig en leren al vroeg praktische vaardigheden. Toch overheersen de negatieve gevolgen op korte en langere termijn: ze hebben meer opgroei- en opvoedproblemen, meer lichamelijke en emotionele klachten en ze doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg.

Woej
Charline Heemskerk van Woej zet zich sinds halverwege dit jaar in voor jonge mantelzorgers. Ze organiseert deze middag om meer aandacht te vragen voor de jongeren. Charline: ‘Deze groep jongeren verdient het om ook extra aandacht te krijgen. Met deze voorstelling wordt duidelijk hoe het leven van een jonge mantelzorger er uit kan zien en wat een impact dit heeft. Ik nodig hierbij iedereen uit om te komen kijken!’.

Wil jij bij de voorstelling zijn?
Dat kan! Je kunt je tot en met 1 oktober aanmelden via www.woej.nl/aanmelden-theatervoorstelling. Er is beperkt plek en de voorstelling is gratis bij te wonen.

Locatie:
Het Veur theater, Damlaan 44 te Leidschendam.

Programma:
14.45 – 15.15    Inloop
15.15. – 16.45   Voorstelling
16.45 – 17.45    Borrel