Bel ons tussen 9.00 en 13.00 op 070-205 47 50

Voel jij je wel eens eenzaam?

Eenzaamheid is het gevoel van alleen zijn en het missen van een hechte, emotionele relatie met anderen. Iedereen kan eenzaam worden of zijn, ongeacht leeftijd of sociale klasse. Van 1 tot 8 oktober is de week tegen de eenzaamheid. Tijdens deze week wordt er landelijk extra aandacht gegeven aan eenzaamheid en verschillende activiteiten gepland.

Gevolgen van eenzaamheid
Eenzaamheid gaat gepaard met negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid maar kan ook lichamelijke of psychische klachten als depressie veroorzaken.

De oorzaken van eenzaamheid zijn vaak het verlies van de partner, vrienden of kennissen. Maar ook een verhuizing, echtscheiding, ontslag of ziekte kunnen zorgen voor een gevoel van eenzaamheid.

De gevolgen kunnen echte gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het risico op een verminderde weerstand is groter. Daarnaast kan eenzaamheid een oorzaak zijn van ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen. Met als gevolg een groter risico op overgewicht, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Wat kun je nog meer doen?
Met Welzijn op Recept wordt er samen met de welzijnscoach van Woej gekeken wat u kunt doen om minder eenzaam te worden. Er wordt samen een plan op gesteld om actie te ondernemen en weer in uw eigen kracht te komen. U kunt via de huisarts een doorverwijzing naar de welzijnscoach van Woej krijgen. Deelname is gratis.

Tips tegen eenzaamheid

  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kun je iemand bellen of mailen.
  • Zijn er mensen met wie er een oppervlakkig contact is dat je zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daarnaar.
  • Heb je kinderen, ga dan ook het gesprek eens aan met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. Jullie hebben de vriendenkring van jullie kinderen in ieder geval alvast gemeen.
  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander!
  • Bied buren of kennissen jouw hulp: oppas van kinderen of huisdieren, klussen, huishouden en dergelijke.
  • Als je een hond hebt, maak een praatje met andere hondenbezitters. Je hebt vast een gedeelde passie voor honden.

Oefen simpele gesprekken, of small talk, terwijl je boodschappen doet of in de auto zit. Het gaat je dan een stuk makkelijker af in het echt, en praten over koetjes en kalfjes kan een eerste stap zijn tot nieuwe vrienden.