Bel ons tussen 9.00 en 13.00 op 070-205 47 50

Blog: De Jonge Helden

Geschreven door : Gianni Versloot

Als jonge puber was het thuis niet altijd feest. De dagen waren net diensten. Als ik naar school ging, moest mijn vader verplicht thuisblijven. Als ik dan klaar was met school en thuiskwam, loste ik mijn vader af zodat hij kon gaan werken en ik op mijn moeder lette. Dit omdat er in het begin een zieke moeder in het ziekenhuis lag, maar later een revaliderende moeder thuis was. Ik voelde me niet gehoord en door velen niet begrepen. Het is voor mij nu wat laat maar voor andere jongeren niet. In de gemeente Leidschendam-Voorburg is er een initiatief genomen om afleiding en een luisterend oor te bieden voor deze jongeren, en natuurlijk ook om tussen je leeftijdsgenootjes te zijn en weten dat je niet alleen bent.

Onverwachte ontmoeting

Afgelopen herfst was er een mantelzorgdag georganiseerd in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hier ben ik erachter gekomen dat er activiteiten werden georganiseerd voor jongere mantelzorgers, of kinderen die in direct contact staan met het bieden van mantelzorg. Deze groep noemt zichzelf de Jonge Helden. Een initiatief dat nu ongeveer twee jaar geleden is opgestart door Charline Heemskerk in organisatie met Woej, mantelzorg LV en S&W. Al was ik toen 24 ik mocht ook mee. Daar heb ik toen gezien dat er veel te doen is in deze groep (die bedoeld is voor 10 tot 24 jaar, maar sinds dit jaar ook bezig is met een groep voor 16+).

Het initiatief

De opzet van de Jonge Helden groep is dat er maandelijks een chillavond wordt georganiseerd voor de jongeren. Zo kunnen de jongeren een keer per maand samen komen en even met elkaar chillen, spelletjes spelen en praten. Dit is voor de jongeren als wat extra afleiding bedoeld. Ook gaan ze er tweemaal per jaar op uit. De bedoeling van de 16+ groep is nu om dit jaar nog drie keer samen te komen (vier maal per jaar) en elkaar wat meer diepgang te bieden op onze situaties. Dit om elkaar wat meer gehoor te geven, advies en steun. Ook de 16+ groep heeft een uitje in de planning, deze is eenmaal per jaar.

Samen sterk

De jongeren die hier al op af zijn gekomen zijn nu een hecht groepje. Ik kwam er als wat oudere maar vooral als onbekende tussen, maar werd al snel hartelijk ontvangen op een manier die leek alsof ik ook al tijden deel uitmaakte van de groep. Het blijkt dus toch weer dat als je een gezamelijk front hebt je al sneller open staat voor plezier met elkaar, jong noch oud. Hierdoor kijken we allemaal altijd uit naar die ene dag in de maand dat we samen komen, niet alleen om onze harten te luchten, maar vooral om te weten dat we samen sterk staan, we niet alleen zijn en voornamelijk allemaal weer opgeladen naar huis gaan.

Al met al ben ik blij dat het initiatief hier nu voor de jongeren is gekomen. En al is het voor mij persoonlijk wat aan de late kant, het voelt fijn om er te kunnen zijn voor de nieuwe jeugdigen die met dezelfde problemen worstelen. Mocht het zo zijn dat je iemand kent in de gemeente Leidschendam-Voorburg die hier ook mee worstelt neem dan gerust contact op met de mensen achter dit prachtige initiatief de Jongen Helden.

Gianni Versloot