Bel ons tussen 9.00 en 13.00 op 070-205 47 50

Welzijn op recept nu voor iedereen mogelijk

Donderdag 26 maart werd, tijdens een bijeenkomst in wijk- en dienstencentrum de Groene Loper, Welzijn op Recept verder uitgerold bij huisartsen en praktijkondersteuners. Het project is in 2018 bij een aantal huisartsen in de gemeente van start gegaan en bleek een groot succes. Inmiddels is Welzijn op Recept een samenwerking tussen alle huisartsen, praktijkondersteuners en Woej. Welzijn op Recept biedt een op maat gemaakte oplossing om weer grip te krijgen op uw leven na een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een partner, een verhuizing, financiële problemen of wanneer u gewoon niet lekker in uw vel zit.

Maaike Smith, welzijnscoach van Woej, vertelt: ‘Soms ervaren mensen klachten zoals somberheid, stress, angstgedachten of juist lichamelijke klachten zonder aanwijsbare reden. Met welzijn op recept wordt een cliënt doorverwezen door de huisarts en dan komen ze bij mij terecht. Samen met de cliënt ga ik in gesprek en gaan we kijken hoe men weer grip op zijn of haar leven kan krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door het ondernemen van nieuwe activiteiten zoals vrijwilligerswerk of meer bewegen. Maar ook ondersteuning op gebied van financiën of zorg is een mogelijkheid.
Het geluk van de cliënt staat voorop; samen zoeken we een oplossing op maat zodat de persoon in kwestie weer grip krijgt en gelukkiger wordt.

Maaike geeft ook een voorbeeld van een mevrouw die mee deed aan Welzijn op Recept. ‘Het was een mevrouw die weduwe werd. Ze deed altijd alles samen met haar man. De laatste jaren was haar sociale leven minimaal omdat ze voor haar zieke man zorgde. Nu haar man is overleden voelt ze zich alleen en heeft ze het gevoel er niet meer toe te doen. Samen zijn we op zoek gegaan naar invulling van deze leegte en mevrouw doet nu vrijwilligerswerk waar zij veel voldoening uit haalt. Ook heb ik haar in contact gebracht met anderen die hetzelfde hadden meegemaakt, waardoor ze hierover kan praten met mensen die haar begrijpen. Met Kerst stuurde mevrouw mij een kaartje waarin ze schreef dat ze, aan het begin van het jaar, het allemaal niet meer zag zitten en het eigenlijk niet meer zo nodig hoefde van haar. Inmiddels had ze dat gevoel helemaal niet meer. Natuurlijk waren er nog wel moeilijke momenten maar die waren er veel minder en zij ervaarde veel steun van de mensen met wie ik haar in contact had gebracht.
Ik ben blij dat ik deze mevrouw heb kunnen helpen een gelukkiger leven te leiden, en hoop dit nog bij veel meer mensen te kunnen doen.

Benieuwd wat Welzijn op Recept voor u kan betekenen? Vraag er naar bij uw huisarts of de praktijk ondersteuner.